Кретање као подстицајни фактор нервног система и његов значај на целокупан раст и развој детета као важна тема данашњице, не сме се никако заобићи, у колико радите са децом вртићког узраста.

Сматра се једном од најзначајнијих активности у животу сваке особе, а посебно у периоду развоја детета. Научна истраживања су показала, да деца која се баве физичким активностима, имају бољу моторику, координацију покрета и равнотежу.

Кретање има и друге позитивне ефекте на подстицање дечијег развоја.

ФИЗИЧКИ РАЗВОЈ

Покрет је кључан за развој моторичких способности код деце. Чешћим кретањем кроз кроз игру, трчање, скакање, пењање и друге активности деца развијају снагу, равнотежу, издржљивост и координацију покрета. Кретање обезбеђује здрав раст и развој тела, поспешујући развој мишића, костију и зглобова.

Такође, данас, када су деца све мање активна, препоручујемо више боравка у природи и редовно кретање како бисмо спречили гојазност и остале здравствене проблеме.

РАЗВОЈ ИНТЕЛЕКТУАЛНИХ СПОСОБНОСТИ

Покрет има позитиван утицај на развој когнитивних способности код деце. Кретањем и игром, деца стимулишу своје чуло вида, слуха, додира, мириса и укуса. На тај начин развијају перцепцију и пажњу, а поред тога их подстиче на истраживање и откривање нових ствари. Кретање помаже у развијању просторне и темпоралне оријентације, што је важно за каснији развој математичких и језичких способности.

СОЦИЈАЛНИ РАЗВОЈ

Да бисмо подржали здрав социјални развој деце, кретање је такође важно. Када се деца играју заједно, на тај начин уче да сарађују, да имају разумевање и поштују једни друге, да решавају конфликтне ситуације на адекватан начин и да развијају емпатију. Кроз игру, деца такође уче различите улоге и социјалне вештине, што је важно за њихов каснији развој као друштвених бића.

Кретање има позитиван утицај на ментално здравље деце. Вежбање помаже у смањењу стреса и анксиозности код деце, чинећи их опуштенијим и срећнијим. Физичка активност повећава ниво ендорфина у мозгу, што може побољшати расположење и смањити ризик од депресије.

Покрет има важан утицај на развој деце и битно је да родитељи и васпитачи подстичу децу да се баве физичким активностима. Кретање не само да побољшава физички развој, већ има и бројне друге позитивне ефекте на ментално и социјално здравље деце, што је од великог значаја за њихов развој.

Profesional Medic Tim

Поделите ову вест