Ако се у породици или колективу (дечији вртић), утврди присуство вашки, препоручује се третман код свих чланова породице или колектива истовремено.

Поступак сузбијања вашљивости главе:

  • Третирање косе специјалним шампонима и другим медицински-прихватљивим средствима
  • Чешљање густим чешљем ради уклањања гњида
  • Ручно уклањање преосталих гњида
  • Шишање
  • Појачати хигијену постељине, капа, шалова.

Нажалост, шампон не уништава гњиде (исто важи и за лосионе и гелове).

Зато је неопходно упорно и систематско скидање гњида из косе – сваки дан пажљиво треба прегледати косу, а гњиде уклањати ручно или специјалним густим чешљем. Довољно је да остане неколико скривених гњида, па да цео циклус размножавања вашки крене изнова. Важно је знати да размена капа, шалова, чешљева, шнала доприноси ширењу шаљивости главе па је превенција веома значајна. Ако се коса пере, барем једном недељно, могућност заразе битно се смањује.

Превенција вашљивости

Против ове инфекције не постоји препарат који ће гарантовати да их дете неће добити. Оно што можете да урадите је:

  • Уколико ваше дете добије вашке, јавите свима са којима је било у контакту. Нема разлога за стид када је ова инфекција у питању, а сакривање овог податка може довести до епидемије.
  • Редовно проверавајте косу детета како бисте на време уочили инфекцију.
  • Девојчицама везујте косу, постоје и гумице које спречавају да се вашке вежу за влас.

Сарадња родитеља и медицинске сестре на превентивно-здравственој заштити има веома важну улогу у сузбијању и спречавању ширења вашљивости главе.

Уколико медицинска сестра за ПЗЗ или васпитач открије и евидентира вашљивост, дужна је и да одмах обавести родитеље о појави вашљивости и мерама које треба предузети у њиховом сузбијању. Она прати ефекте предузетих мера до потпуног нестанка вашљивости и формира здраве навике код деце.

Тимским радом сестре за превентивно – здравствену заштиту, васпитача и родитеља у вртићу смањује се број деце са проблемом вашљивости главе (pediculiscapitis).

Медицинска сестра за превентивну здравствену заштиту

ВЕРИЦА ГРБА
Author:

Предшколска установа Бамби из Београда основана је у јулу 2015. године на општини Вождовац у мирном крају насеља Кумодраж. Наш први објекат налази се у пространој кући са двориштем, обасутим зеленилом, прилагођеном потребама деце. Прво издвојено одељење наше Установе је основано на територији општине Звездара. Објекат „Бамби 2“ се налази на Смедеревском путу са обезбеђеним паркингом и прилазом за родитеље и децу.