Адаптација представља време које је потребно детету да се прилагоди новом окружењу и у потпуности га прихвати. То подразумева да прихвати све од чега је окружење сачињено – нови простор, особе, правила и начин рада.

Свако дете је прича за себе и свако дете ће се на различити начин навикавати на новонасталу промену. Зависно од тога како дете реагује на ново окружење постоје три типа адаптације:

Лака адаптација– све промене у понашању и реакције деца пролазе у року од 10 до 15 дана боравка у колективу, брзо прихватају ново окружење и радују се доласку у вртић.

Адаптација средње тежине – промене у понашању код деце трају и до месец дана и дете упорно одбија долазак у колектив.

Тешка адаптација – иако се ретко јавља у пракси, ова врста преставља упорне и дуготрајне поремећаје у понашању код деце који могу трајати и по неколико месеци. Најчешће се јавља код деце која су била изложена неповољним породичним условима, непримереним васпитним утицајима и слично. Код оваквих случајева је потребна сарадња родитеља, васпитача и педагога/психолога како би се дошло до заједничког решења за насталу ситуацију.

Веома је важно да дете на почетку не остаје дуже него што је потребно. Првих неколико дана, у просеку једна до две недеље, дете долази на краће време. Деца млађег узраста (1-3 год.) обично остају пола сата, док код деце старијег узраста (3-6 год.) боравак може бити и дужи. Распоред долажења и продужавања сатнице се прави са васпитачем, као и сви будући кораци који ће помоћи да се дете што лакше и брже прилагоди.

Пожељно је да први дани доласка буду у време слободних активности, где ће дете имати прилику да се опусти и истражи.

Како би период адаптације прошао што безболније, могу да се предузму одређени кораци који ће овај период учинити лакшим и за дете али и за родитеље. Неки од тих корака могу бити:

  1. Пре поласка у вртић, објаснити детету какво је то место и шта се тамо све дешава. Ако сте у прилици, обиђите вртић, упознајте се са простором и васпитачима.
  2. Испратити дете уз одговарајуће речи охрабрења и будите сигурни док му то говорите.
  3. Одаберите играчку која ће детету бити утеха и сигурност првих неколико дана.
  4. Опростите се јасно и кратко са својим дететом. Немојте бежати и скривати се, то детету може само да нашкоди.
  5. Будите истрајни током адаптације. Немојте је прекидати ако није утврђено да има потребе за тим.
  6. Сарађујте са васпитачима. Они нису конкуренција већ партнери и имају довољно искуства у свом послу.
  7. Покажите стрпљења и љубави према свом детету.

Не треба очекивати од детета да одмах све прихвати и никако не вршити притисак на дете. Као и нама и деци је потребно да прихвате неке ствари. Будите деци подршка и сигурна лука. Уз то ће процес адаптације тећи много лакше.

Невена Бабанић
ПУ „Бамби“

Поделите ову вест