Саобраћај 27.03.2020.

ЗДРАВО ЈА САМ ДАНА!

Здраво! Ја сам Дана и по занимању сам саобраћајна полицајка. Мој посао је да учиним да саобраћај тече у складу са саобраћајним прописима и да саобраћај, заједно са мојим колегама,  колегиницама и другим учесницима/цама, учиним безбеднијим. Веома је важно да знаш да и ти свакодневно учествујеш у саобраћају и да својим знањем можеш помоћи другима да се сигурно крећу.

У свом послу користим одређена помагала, а највише од свега положај мог тела и знакове које показујем рукама. Ево, показаћу ти неке.

*извор: clipart.com

Десна рука подигнута вертикално са дланом отворене шаке усмереним према лево – значи забрану пролаза за све возаче, осим за оне возаче чија се возила, у часу кад полицајац подигне руку, не могу на безбедан начин зауставити (као жуто светло на семафору), а за пешаке – значи забрану да прелазе коловоз.

Десна рука подигнута вертикално са дланом отворене шаке усмереним према напред – значи обавезно заустављање за све возаче према којима је окренут длан и прса полицајца.

Десна рука хоризонтално предручена са дланом отворене шаке усмереним према лево – значи забрану пролаза за све учеснике у саобраћају чији смер кретања сече смер предручене руке.

Лагано махање хоризонтално одрученом руком горе-доле, са дланом отворене шаке окренутим на доле – значи да возач у чијем смеру се даје тај знак треба да смањи брзину кретања возила.

*извор: autoskolapavlin.com

Сада када познајеш значења различитих покрета, веома бих волела да постанеш део мог тима!

ЗАДАТАК

Задатак 1: Припремити све потребне реквизите које користе саобраћајни полицајци/полицајке у свом послу (униформа, ,,стоп” таблица, пиштаљка…)

*извор: 10minutesofqualitytime

Како направити?

*извор: 10minutesofqualitytime

ЗАДАТАК

Задатак 2: Покушај да поновиш знакове које даје саобраћајни полицајац/полицајка и провери знање својих укућана.

Припремни предшколски програм

Да ли се сећате скупова?

Скуп је мноштво (или целина) објеката који имају неку заједничку особину или својство.
Пример:
-Овде имамо скуп плодова неколико биљака

*извор: ucimmatematiku.wordpress.com

 

Из првог скупа можемо издвојити неколико скупова:

Скуп плодова који се убрајају у поврће.

Скуп плодова који се убрајају у воће.

ЗАДАТАК

Задатак 1: По којој још особини можеш спојити плодове и направити нови скуп?

Открији и уради.

 

Задатак 2: Искористи различите предмете које имаш у свом дому и направи скупове чији елементи деле особину

  • иста боја,
  • величина
  • облик
Author:

Предшколска установа Бамби из Београда основана је у јулу 2015. године на општини Вождовац у мирном крају насеља Кумодраж. Наш први објекат налази се у пространој кући са двориштем, обасутим зеленилом, прилагођеном потребама деце. Прво издвојено одељење наше Установе је основано на територији општине Звездара. Објекат „Бамби 2“ се налази на Смедеревском путу са обезбеђеним паркингом и прилазом за родитеље и децу.