Зимовање на Дивчибарама

Дивчибаре су једна од најлепших планина у Србији. Регија Дивчибаре обухвата подручје планине Маљен и планински центар Дивчибаре. Пружа се правцем исток-запад у дужини од око 25 километара. Центар Регије је планински центар Дивчибаре који се налази 38 км јужно од Ваљева, и107 км од Београда. Највиши врх је Краљев сто 1104 м. На Дивчибарама постоје четири строга резервата природе: Црна река, Чалачки поток, Забалац и Вражји вир. Дивчибаре имају благу и пријатну климу и повољну средњу годишњу температуру од 18° Ц. Дивчибаре су познате по ливадама са лепом, меком травом. Постоје многобројни терени за разне спортове, ски лифтови и стазе које су идеалне за децу и почетнике у скијању. Током целе године на Дивчибарама се одржавају разноврсне туристичке, културне и спортске манифестације.

Упознајте природу Дивчибара, уживајте у чистој природи, прођите пешачким стазама и баците поглед са прелепих видиковаца ове прелепе планине. Препустите се чарима планине и напуните се позитивном енергијом.

Благотворан утицај климе Дивчибара на човечији организам међу првима је запазио кнез Милош Обреновић,и почетком 19.века од турског бега откупљује целе Дивчибаре и сву стоку. Познато је да је Књаз Милош често посећивао овај крај, обилазио чобане и контролисао њихов рад. Кнез је први пут боравио на Дивчибарама јула 1822. године.

На Дивчибарама постоји шест пешачких стаза. Поред кружне стазе која обухвата све врхове Дивчибара и најдуже траје (6 часова), осталих 5 пешачких стаза су краће, дужине око 1 километар и за њихово прелажење је потребно од 30 – 45 минута.