Саобраћај 24.03.2020.

СЛОН У АУТОБУСУ

Плави аутобус се заустави на углу. Један човек изађе, а један слон се попе. Шофер аутобуса погледа слона и рече:

– Забога! Ти се не можеш возити мојим аутобусом!

Слон тада рече:
– Али ја морам да стигнем на време у зоолошки врт на ручак. Имам новац за карту.  И он пружи сурлу у којој је држао новац.

Шофер рече:  – Али… али… ти ипак не можеш да се возиш мојим аутобусом. Превише си велики!

Слонов поглед био је пун туге и он рече:
– Али ја сам само мали слон. Нећу заузети много простора. Ја ћу се смањити, одистински ћу се смањити, маме ми.

Путници у аутобусу наговараху шофера да ипак повезе слона и он најзад рече:
– Па добро. Повешћу те али под условом да заузмеш једно једино место.

Слон купи карту и седе. Скупи се као миш на киши, сави своју дугу сурлу и примири се колико год је могао. Седео је тако мирно да чак ни очима није трептао.

На идућем раскршћу попе се нека госпођа и седе на седиште испред слона. На глави је имала црвени шешитић са веома дугим пером које је падало преко седишта и додиривало слонову сурлу. Кад је аутобус кренуо, перо поче да се њише лево-десно и да голица слона по сурли. Слон осети да може сваког часа да кине. Хтео је да скрене пажњу госпођи на њено перо, али да би то учинио, морао би да одвије сурлу. Како би иначе говорио?! А за његову сурлу није било довољно простора.
Перо је наставило да скакуће тамо-амо, горе-доле. Голицало је слона све више. Он је осећао… он је осећао… ап… ап… осећао је… осећао је… ап… ап… ап… ћиха!
Још нико на овоме свету није тако страшно кинуо. Његово шћућурено тело напе се као балон, а умотана сурла опружи се колико је дуга. Кад кину, одлетеше шешири са глава путника у аутобусу.
Црвени шеширић са дугим пером паде шоферу на главу, а његова капа паде слону на главу. Сви су били необично љути. Шофер заустави аутобус и путници стадоше да додају једни другима шешире. Затим шофер рече слону да мора да изађе из аутобуса. Сви путници рекоше да ће то бити најбоље решење. Слон, тешка срца, изађе и пође пешице у зоолошки врт.
Успут је још једном громко кинуо, али је то било напољу и ничији шешир није одлетео. Од тога дана ви никако не можете да видите слона у аутобусу.

фото:shutterstock.com
извор: google.com

ЗАДАТАК

Задатак 1:

Поставите столице на средину собе, тако да њихов положај подсећа на положај седишта у аутобусу. Одаберите возача аутобуса и путнике. Симулирањем вожње ће деца имати пун доживљај.

извор: pinterest

ЗАДАТАК

Задатак 2:

Направите са дететом аутобус од кутије и чепова. Украсите га материјалима по вашој жељи.

Author:

Предшколска установа Бамби из Београда основана је у јулу 2015. године на општини Вождовац у мирном крају насеља Кумодраж. Наш први објекат налази се у пространој кући са двориштем, обасутим зеленилом, прилагођеном потребама деце. Прво издвојено одељење наше Установе је основано на територији општине Звездара. Објекат „Бамби 2“ се налази на Смедеревском путу са обезбеђеним паркингом и прилазом за родитеље и децу.