Дечја отпорност долази са временом

Као родитељ , пролазите кроз период када Вам се чини да је дете стално прехлађено. За иначе здраво старије дете уобичајено је да „ухвати“ од пет до осам прехлада сваке године. За млађе дете чак и више. За многу децу то чини скоро једну прехладу месечно. Како дете стари, стиче „репертоар“ антитела која повећавају имунитет на прехладе.

Прехладе су познате као инфекције горњег респираторног система. Оне могу бити резултат више од 200 различитих вируса, који се обично деле како нападају – према годишњим добима.

  • Јесен – вирус грипа
  • Јесен и пролеће – прехладе и вируси типа грип
  • Зима – РСВ- упале дисајних путева, вирус ,грип
  • Зима и лето – вирусне упале грла
  • Лето – ентеровирус или боље познати цревни и желудачни вируси.

Симптоми прехладе варирају, зависно од типа прехладе. За децу предшколске старости, типични симптоми могу укључивати упаљено грло, висока температура, немир, кијање и цурење носа, кашаљ, главобољу, болне мишиће и смањен апетит.

Ти симптоми различито трају. На пример, висока температура обично траје 1 до 3 дана. Цурење носа и упаљено грло пролазе за 7 дана. Кашљање се може одупирати 2 до 3 седмице и та чињеница доводи до тога да неки родитељи закључују како је њихово дете „стално болесно“.

Лечење има нагласак на пажњи, а не на леку.

Још нема лека за класичну прехладу. Такође нема ни лека који ће убрзати опорављање вашег детета од прехладе. Антибиотици немају никаквог утицаја на вирусне инфекције. Препарати који лече симптоме прехлада немају ефекта код предшколске деце – и могу имати нуспојаве.

У већини случајева, све што можете је да дете негујете са пажњом, охрабрујући га да мирује и пазите да не дође до компликација.

Ево неколико предлога:

  • пустите имунолошки систем да ради своје. Не дижите одмах панику ако Ваше дете има мало вишу температуру која долази са прехладом. Вируси прехладе воле „хладнију“ околину. Подижући телесну температуру за неколико степени, имунолошки систем Вашег детета помаже стварању „непријатељске“ околине за вирусе. На несрећу, повишена температура може довести до дехидрације и понекад конвулзија (грчева узрокованих високом температуром). Таква стања траже стручну помоћ.
  • одржавајте нос чистим помоћу пумпице за чишћење носа. Укапајте пар капи или ушприцајте физиолошки раствор у једну ноздрву и затим одмах очистите исту ноздрву пумпицом. Поновите поступак са другом ноздрвом. Физиолошки раствор је сигурно решење и не надражује слузницу носа, за разлику од неких капи за нос које нису примерене за децу. Свакако се консултујте са педијатром.

Вирус прехладе ће се појављивати све док имунолошки систем Вашег детета не створи довољно антитела да се избори. То значи време, пажња и нежна брига Ваш је најјачи савезник у тој борби.

Медицинска сестра за превентивну здравствену заштиту.

ВЕРИЦА ГРБА
Author:

Предшколска установа Бамби из Београда основана је у јулу 2015. године на општини Вождовац у мирном крају насеља Кумодраж. Наш први објекат налази се у пространој кући са двориштем, обасутим зеленилом, прилагођеном потребама деце. Прво издвојено одељење наше Установе је основано на територији општине Звездара. Објекат „Бамби 2“ се налази на Смедеревском путу са обезбеђеним паркингом и прилазом за родитеље и децу.