Podrška roditelja i vaspitača deci u igri

Perspektivu dece je važno slušati kako bi, mi odrasli, razumeli njihova iskustva, svet u kome žive, kako otkrivaju okolinu, šta je za njih bitno, ko su važne osobe u njihovom životu. Važno je omogućiti da deca budu aktivni učesnici u donošenju odluka koja ih se tiču kao i da imaju aktivnu ulogu u svom razvoju. Dete treba posmatrati kao kompetentno biće, vredno po onome što jeste i po svojim razvijajućim kapacitetima a ne kao ranjivo i nekompetentno.

Odrasli podržavaju igru stvaranjem mogućnosti za nju kroz građenje bliskih odnosa i uzajamnosti sa decom, stvaranje bezbedne i izazovne sredine, razmenu sa decom u igri, omogućavanje bogatog iskustva, raznovrsnih kontakata sa vršnjacina… Podsticajno okruženje za igru je ono u koje poziva i podstiče na istraživanje, šalje poruku da je dete prihvaćeno, podstiče njegovu kompetentnost i samostalnost. U takvom okruženju postoji interesovanje i briga za dečju igru.

Vaspitač podržava igru u dečijem vrtiću, ali i predočava drugim odraslima (roditeljima, učesnicima u lokalnoj zajednici) važnost i potencijal igre i tako podstiče odgovornost odraslih za građenje i proširivanje mogućnosti za igru u različitim kontekstima – u porodici, različitim prostorima lokalne zajednice.

Pedagog

Milica Ristivojević
Author:

Predškolska ustanova Bambi iz Beograda osnovana je u julu 2015. godine na opštini Voždovac u mirnom kraju naselja Kumodraž. Naš prvi objekat nalazi se u prostranoj kući sa dvorištem, obasutim zelenilom, prilagođenom potrebama dece. Prvo izdvojeno odeljenje naše Ustanove je osnovano na teritoriji opštine Zvezdara. Objekat „Bambi 2“ se nalazi na Smederevskom putu sa obezbeđenim parkingom i prilazom za roditelje i decu.