Даунов синдром – шта је то?

Даунов синдром (Down sy) је последица постојања једног хромозома више у ћелијама детета. Овај синдром се назива и тризомија 21, јер уместо два хромозома која чине 21. пар, деца имају три.

Карактеристике су специфичан изглед – монголоидно (косо) постављене очи, мали нос широког корена, смањен обим главе и пљоснат потиљак, мала уста, језик избраздан и велики, ушне шкољке су мале и ниско постављене. Шаке су широке и са кратким прстима, а на длановима може да постоји бразда четири прста уз измењене линије на шакама и празнина између првог и другог ножног прста.

Већина особа са Дауновим синдромом има благо до умерено интелектуалне поремећаје. Даунов синдром могуће је дијагностификовати у трудноћи и након рођења. У току трудноће најчешће се ради амниоцентеза између 16. и 19. недеље трудноће. Након рођења, најчешће се одмах посумња на овај синдром услед специфичног изгледа детета, а дијагноза се потврђује на основу кариограма-приказа изгледа и броја хромозома. Рана интервенција, која подразумева рад дефектолога и других стручњака доприноси повећању квалитета живота и стимулацији психомоторног развоја.

Посебно је важно истаћи значај саветодавног рада са породицом детета са Дауновим синдромом, јер су подршка и подстицаји који долазе из породице примарни за њихов развој. Деца са Дауновим синдромом, као и сва друга деца, показују афинитете према музици, спорту, књижевности. Уз одговарајући тренинг и вежбу постају добри музичари, спортисти, глумци.

Постоје бројни примери где су деца са Дауновим синдромом остварила веома висока постигнућа у областима која су их занимала.

Медицинска сестра васпитач

Валентина Мартаћ
Author:

Предшколска установа Бамби из Београда основана је у јулу 2015. године на општини Вождовац у мирном крају насеља Кумодраж. Наш први објекат налази се у пространој кући са двориштем, обасутим зеленилом, прилагођеном потребама деце. Прво издвојено одељење наше Установе је основано на територији општине Звездара. Објекат „Бамби 2“ се налази на Смедеревском путу са обезбеђеним паркингом и прилазом за родитеље и децу.