Adaptacija deteta na vrtić

Adaptacija predstavlja vreme koje je potrebno detetu da se prilagodi novom okruženju i u potpunosti ga prihvati. To podrazumeva da prihvati sve od čega je okruženje sačinjeno – novi prostor, osobe, pravila i način rada.

Svako dete je priča za sebe i svako dete će se na različiti način navikavati na novonastalu promenu. Zavisno od toga kako dete reaguje na novo okruženje postoje tri tipa adaptacije:

Laka adaptacija– sve promene u ponašanju i reakcije deca prolaze u roku od 10 do 15 dana boravka u kolektivu, brzo prihvataju novo okruženje i raduju se dolasku u vrtić.

Adaptacija srednje težine – promene u ponašanju kod dece traju i do mesec dana i dete uporno odbija dolazak u kolektiv.

Teška adaptacija – iako se retko javlja u praksi, ova vrsta prestavlja uporne i dugotrajne poremećaje u ponašanju kod dece koji mogu trajati i po nekoliko meseci. Najčešće se javlja kod dece koja su bila izložena nepovoljnim porodičnim uslovima, neprimerenim vaspitnim uticajima i slično. Kod ovakvih slučajeva je potrebna saradnja roditelja, vaspitača i pedagoga/psihologa kako bi se došlo do zajedničkog rešenja za nastalu situaciju.

Veoma je važno da dete na početku ne ostaje duže nego što je potrebno. Prvih nekoliko dana, u proseku jedna do dve nedelje, dete dolazi na kraće vreme. Deca mlađeg uzrasta (1-3 god.) obično ostaju pola sata, dok kod dece starijeg uzrasta (3-6 god.) boravak može biti i duži. Raspored dolaženja i produžavanja satnice se pravi sa vaspitačem, kao i svi budući koraci koji će pomoći da se dete što lakše i brže prilagodi.

Poželjno je da prvi dani dolaska budu u vreme slobodnih aktivnosti, gde će dete imati priliku da se opusti i istraži.

Kako bi period adaptacije prošao što bezbolnije, mogu da se preduzmu određeni koraci koji će ovaj period učiniti lakšim i za dete ali i za roditelje. Neki od tih koraka mogu biti:

  1. Pre polaska u vrtić, objasniti detetu kakvo je to mesto i šta se tamo sve dešava. Ako ste u prilici, obiđite vrtić, upoznajte se sa prostorom i vaspitačima.
  2. Ispratiti dete uz odgovarajuće reči ohrabrenja i budite sigurni dok mu to govorite.
  3. Odaberite igračku koja će detetu biti uteha i sigurnost prvih nekoliko dana.
  4. Oprostite se jasno i kratko sa svojim detetom. Nemojte bežati i skrivati se, to detetu može samo da naškodi.
  5. Budite istrajni tokom adaptacije. Nemojte je prekidati ako nije utvrđeno da ima potrebe za tim.
  6. Sarađujte sa vaspitačima. Oni nisu konkurencija već partneri i imaju dovoljno iskustva u svom poslu.
  7. Pokažite strpljenja i ljubavi prema svom detetu.

Ne treba očekivati od deteta da odmah sve prihvati i nikako ne vršiti pritisak na dete. Kao i nama i deci je potrebno da prihvate neke stvari. Budite deci podrška i sigurna luka. Uz to će proces adaptacije teći mnogo lakše.

Nevena Babanić
Author:

Predškolska ustanova Bambi iz Beograda osnovana je u julu 2015. godine na opštini Voždovac u mirnom kraju naselja Kumodraž. Naš prvi objekat nalazi se u prostranoj kući sa dvorištem, obasutim zelenilom, prilagođenom potrebama dece. Prvo izdvojeno odeljenje naše Ustanove je osnovano na teritoriji opštine Zvezdara. Objekat „Bambi 2“ se nalazi na Smederevskom putu sa obezbeđenim parkingom i prilazom za roditelje i decu.